Testkörningarna avslutade - Ny skruvpress till Storfors kommun

Storfors Avloppsreningsverk, beläget strax söder om huvudorten, tar emot och renar avloppsvatten från hela Storfors tätort. I ett tidigt steg i reningsprocessen avskiljs och avvattnas partiklar och slam innan vattnet går vidare till fortsatt rening.

Sista dagarna i januari genomfördes de avslutande testkörningarna av en helt ny avvattningsanläggning tillverkad av Autofric och förmedlad via avvattningsspecialisten Kicab.

– Efter att ha testat och värderat olika teknikalternativ märkte vi att skruvpressen gav oss fördelar, berättar Jukka Mäenpää, teknisk chef inom Storfors Kommun. Vi får ett väsentligt torrare slam, vilket underlättar inte minst transporterna. Processen är dessutom energisnål vilket ju är bra både för ekonomin och miljön. För att vara helt säkra på att välja rätt har vi även jämfört olika skruvpressar på marknaden sett till teknisk prestanda, pris och leveranstid. Autofric lösning stod sig här väl i konkurrensen.

Testkörningarna, som påbörjades för snart ett år sedan, närmar sig nu sitt slut och man är från kommunens sida nöjda med resultatet. 

– Vi har fått en maskin som vi tror mycket på och som vi förväntar oss kommer att vara med oss länge, fortsätter Jukka Mäenpää. Vi upplever även ett gott samarbete med både Autofric och Kicab som stöttat och supportat oss genom hela inkörningsperioden. Att tillverkningen av maskinen sker just här i Värmland har inte varit avgörande för valet av utrustning men det är naturligtvis ingen nackdel att service och support finns tillgänglig mindre än 8 mil bort.

Även Autofrics Jesper Christopherson är belåten med utfallet.

– Den anläggning som Storfors Kommun har köpt används redan nu på flera håll i Sverige men också i andra delar av världen. Vi får idel goda omdömen. Maskinen håller vad den lovar sett till både prestanda och handhavande. Mycket kraft har också lagts på att utveckla en konstruktion som gör maskinen lätt att serva och underhålla. Bra feedback från kunderna ger oss kvitton på att vi lyckats.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommarvärmen har nått oss och vi vill passa på att önska dig en riktigt härlig och avkopplande sommar! 

Läs mer

1988 tog Autofric ett första steg in i tillverkningen av maskiner för reningsverk

Krister Axelssons beslut att ansluta sig till Autofric skulle visa sig vara en viktig katalysator för företagets utveckling. Med Kristers erfarenheter från bil- och motorcykelbyggen och teamets gemensamma intresse för VA-industrin tog Autofric ett första steg in i ett nytt affärsområde – tillverkning av maskiner för reningsverk.

Läs mer

Stort tack till alla som besökte vår monter på IFAT 2024

Vi är tillbaka i Sverige efter en fantastisk vecka i München på IFAT 2024!

Läs mer

Vi är ISO 14001-certifierade

Vår ISO-certifiering är ett bevis på att vårt miljöarbete utförs och dokumenteras enligt standarden för ISO 14001. Det är viktigt inte bara för oss, utan också för våra kunder, leverantörer och andra aktörer.

Läs mer

Startskottet ljöd 1984

1984 köpte Jan Åslund och hans dåvarade partner en gammal bensinmack i Råda. Tanken var att macken skulle fungera som verkstad för hobbyverksamhet. Istället blev det starten på den blomstrande verksamhet som Autofric är idag.

Läs mer

Infrastruktur- och bostadsminister på besök hos Autofric

Infrastruktur- och bostadsministern på besök hos Autofric

Måndag den 19 februari hade Autofric påhälsning av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Läs mer

2024 fyller Autofric jämnt!

40 år har då passerat sedan Jan Åslund, tillsammans med sin dåvarande partner, etablerade en verkstad i den gamla bensinmacken i Råda utanför värmländska Hagfors. 

Läs mer

Autofric besökte Weftec 2023 i Chicago

Autofrics Jesper Christopherson besökte nyligen en av USA:s största mässor för vatten- och avlopp, Weftec 2023 i Chicago.

Läs mer

Möt oss på Vatten2023

Möt Autofric på Vatten2023, vattenindustrins gemensamma mötesplats kring vatten och avlopp. Välkommen till Svenska mässan i Göteborg 24-26 oktober, monter B03:42.

Läs mer