Nyhet: Vattenskärning hos Autofric

Autofric abrasiv vattenskärning

Med ett extremt högt tryck kan vatten och sand skära igenom de flesta material från tunna till tjocka plåtar. Nu finns vattenskärningstekniken även hos oss på Autofric i vår helt nya skärmaskin!

Abrasiv vattenskärning är en kall metod som inte påverkar materialet som skärs och fungerar så att en högtryckspump ger ett vattentryck på ca 4000 bar som trycks mot en bricka av industridiamant (s.k safir). Safiren har ett hål och en tunn vattenstråle med diametern 0,1 mm skapas. När strålen passerar fokuseringsmunstycket ökar diametern till ca 1 mm. Då skapas ett undertryck i blandningskammaren och abrasivmedel (sand) sugs med vilket möjliggör skärning i plåt

Vattenskärningsmaskinen lämpar sig för små serier eftersom ställtiderna är korta och vi skär plåttjocklekar från 1-50 mm och även tjockare vid behov. Skärmaskinen klarar plåtstorlekar upp till 2000 x 4000 mm.

Allt ritas upp i CAD vilket innebär att vi även kan skära i 3D.

Skärhuvudet är 5-axligt anpassat för fasskärning och vinkelkompensering av skärsnitt. Vinklar upp till 45 grader är möjliga. Fin snittyta, reducerar efterbearbetning.

Autofric abrasiv vattenskärning

Autofric abrasiv vattenskärning

Autofric abrasiv vattenskärning