Vattenskärning

Vattenskärning innebär att med högt tryck pressa en koncentrerad vattenstråle genom olika material. Vattnets höga hastighet ger en kraft som möjliggör precisionsskärning i de flesta metaller men också i gummi, trä, sten och keramiska material. Med vår vattenskärmaskin Kimtech kan vi erbjuda kostnadseffektiv skärning av detaljer med mycket snäva toleranskrav.

Abrasiv vattenskärning är en kall process där materialet bearbetas utan termiska effekter. Genom att tillsätta abrasivmedel som t.ex sand mångfaldigas skäreffekten och gör tekniken tillämpbar för skärning även i hårdare material. Vattenskärningen ger en mjuk och slät snittyta där kraven på efterbearbetning begränsas.

Tekniken och våra maskiners prestanda ger oss många fördelar.

  • Hög precision

Resultatet blir exakt då maskinen är utrustad med ett 5-axligt skärhuvud. Faser och koniska hål fasas direkt i plåten. Vinklar upp till 45° är möjliga.

  • Effektivitet

Effektiva flöden med korta ställtider från ritning till färdiga detaljer. Inställning direkt i maskinen gör arbetet snabbt och effektivt.

  • Bra produktionsekonomi

Tunna skärsnitt med hög precision ger en hög nyttjandegrad av materialet. 

Vår vattenskärningslinje har kapacitet att hantera stora serier i de flesta material. Korta ställtider gör dock vattenskärningen väl lämpad även för prototyptillverkning och mindre serier.

Vi bearbetar plåtformat upp till 4 000 x 2 000 mm i tjocklekar från 1-100 mm. Vi klarar dock även högre dimensioner vid behov. Vattenskärningen kompletterar på ett utmärkt sätt våra resurser inom laserskärning.

Vattenskärning är en resurssnål metod utan krav på kemikalier. Processen använder endast vatten och sand och uppfyller på så sätt våra hållbarhetsmål.

 

Teknisk data

Specifikation

Max. plåtformat:

4000 x 2000 mm

Exempel på material som kan skäras: 

Metall
Gummi
Trä
Keramiska material
Sten

Max tjocklek

100 mm

Filformat, import av ritningsdetaljer till vår vattenskärare.

dxf, dwg, sat, stp, step, eps m.fl.