Det började på en bensinmack i Råda

Vår verksamhet har sin historia. Över 30 år har passerat sedan Jan Åslund, en av våra två ägare, tillsammans med dåvarande partners Rolf Bengtsson, köpte en gammal nedgången bensinmack i Råda utanför värmländska Hagfors. Tanken var från början att använda macken för olika former av hobbyprojekt. Ganska snart började dock lokalen att nyttjas för svetsning och enklare reparationer åt lokala uppdragsgivare.

Maskiner för VA-industrin

Några år senare anslöt sig Krister Axelsson, Autofrics andre delägare. Krister, med sina praktiska erfarenheter från bil- och mcbyggen, byggde de första maskinerna som användes i reningsverk. Tillsammans med slutkunden togs en prototyp fram som blev så lyckad att den blev början till den verksamhet vi kan se idag.

I början av 1990-talet togs beslut om att även inkludera skruvar i leveransen till reningsverkens pressar. Maskiner saknades dock på marknaden och vilket ledde till att Autofric konstruerade och byggde egna. Utvecklingen av en fungerande maskin tog 6 långa år. Slutresultatet blev dock lyckat och maskinerna används än idag.

Starkt tillväxt i nya lokaler

Med egna maskiner växte verksamheten snabbt och den ombyggda bensinmacken blev snart för liten. 2003 passerades bristningsgränsen och företaget flyttade till de nuvarande lokalerna i Hagfors.

Tillväxten har därefter fortsatt och 2008 tilldelades Autofric Dagens Industris tillväxtpris Gasellen.

För att klara senare års expansion har lokalerna successivt moderniserats och byggts ut. En första etapp färdigställdes 2011 med 800 nya kvadratmeter produktionsyta. Den andra etappen slutfördes 2020 då verkstadsdelarna på nytt utökades samtidigt som anläggningen kompletterades med en ny förrådsdel. Samma år installerades också en ny kvävgasanläggning.

Kundkraven gör det nödvändigt att investera

För att svara upp mot nya kundkrav har processerna och vår maskinpark successivt förnyats.

2014 genomfördes investeringar i en ny CNC-styrd kantpress. Två år senare kompletterades skärkapaciteten med en ny anläggning för vattenskärning. Vår senaste investering – en komplett linje för laserskärning - slutfördes under hösten 2019.

 

Tidsaxel